onsdag den 29. april 2015

Ophavsret

I bund og grund så går ophavsretten ud på, at vi som mennesker har mulighed for at sikre vores kreationer, om det er musik, malerier, film, bøger, eller det materiale vi udgiver på internettet, fra at falde i andres hænder, som muligvis har tænkt sig at tage materialet til sig, og kalde det sit eget, selvom det er fx. mig der har lavet det.

Det er derfor vigtigt at man på internettet, eller hvor man nu befinder sig, at man undersøger om det materiale man gør brug at til et projekt er ophavs frit, hvis ikke, så kan man risikere at folk som faktisk ejer det materiale der gøres brug af, ville lægge sag an, hvilket ville sige at man kan komme ret hurtigt ud i problemer som gør en smule ondt på pengepungen ( i de fleste tilfælde ).

Vi har alle sammen set forskellige citater online, men det er sjælendt at vi ser selve forfatteren/kilden til det citat vi har læst, det kan muligvis få problemer senere hen hvis man tager citat til sig, og kalder det sit eget. Det er derfor en god idé når man færder sig online (fx offentlige sider, såsom på ens egen blog, vlog, eller youtube, eller lignende), at samtidig med man skriver et citat eller poster andre folks materiale, at man også lige refererer til selve kilden hvor man har taget det valgte materiale, det kan måske resulterer i at man ikke vil få en retssag på sig, eventuelt få sit materiale på sider som, youtube. taget ned.

Det er muligt at hvis der skal gøres brug at noget man ved der er ophavsret på, at man skriver/ringer til vedkommende som eger det valgte materiale  og lige spørger pænt om det er muligt at bruge deres materiale, de vil som regel spørge hvad det skal bruges til, men hvis det er harmløst for dem siger man som regel ja, hvis dette er tilfældet, så foreslår jeg at man skaffer den tilladelse på skrift, så man senere hen undgår problemer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar